Duel odbojkašica Srbije i Italije (©Reuters)
Duel odbojkašica Srbije i Italije (©Reuters)

Beograd želi reprizu iz 2011: Srbija napada treću vezanu evro-krunu, glavni izazivači Italija, Rusija i Turska

Vreme čitanja: 6min | sre. 18.08.21. | 13:06

Danas počinje Evropsko prvenstvo, koje se igra u četiri države – Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji. Naša reprezentacija startuje sutra protiv Bosne i Hercegovine u „Štark areni“

Zauzele su evropski tron 2017. godine i nemaju u planu da sa njega siđu, pogotovo ne sada kada se prvenstvo igra u našoj prestonici. Odbojkašice Srbije su šampionke Starog kontinenta postale pre četiri godine u Bakuu, titulu su potom odbranile 2019. u Ankari, a zlatni niz će pokušati da nastave pred domaćom publikom u Beogradu. Uvertiru za EP imale su na Olimpijskim igrama u Tokiju, sa kojih su se vratile sa bronzanim medaljama oko vrata. Na krilima tog uspeha svetske prvakinje i dvostruke evropske šampionke žele da naprave još jedan i zaokruže uspešno leto.

Startni pucanj za kontinentalno takmičenje čuće se danas u 19.30, kada počnu utakmice Rumunija - Turska i Bugarska - Grčka, a kraj će biti odsviran 4. septembra oko 22.00 kada bude završen finalni susret u Beogradu. Grupna faza se igra u četiri države – Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Četiri grada domaćina su Beograd, Plovdiv, Zadar i Kluž-Napoka. Mečevi osmine i četvrtfinala igraće se u Bugarskoj i Srbiji, a u polufinalnim susretima i okršajima za medalje uživaće beogradska publika u „Štark areni“ (dozvoljeno 50 odsto kapaciteta).

Izabrane vesti

Četiri grada domaćina – 24 tima – ukupno 76 utakmica očekuju ljubitelje odbojke u naredne dve i po nedelje. Svaka ekipa će odigrati po pet susreta u grupi, a onda će takmičenje nastaviti po četiri najbolja tima – ukupno 16. Od osmine finala počinje ono najzanimljivije – eliminacione borbe koje će doneti odgovor ko su glavni pretedenti za postolje.

Pred start takmičenja kao četiri najveća favorita izdvajaju se selekcije Srbije, Italije, Turske i Rusije. U redu iza njih, neko eventualno iznenađenje, čekaće Poljska, Belgija, Holandija, Nemačka, Bugarska... Mada, deluje da vodeću četvorku teško bilo ko može da ugrozi na putu ka polufinalu. Srbija će na desetogodišnjicu od prve evro-titule osvojene upravo u Beogradu, krenuti u juriš na četvrtu krunu.

GRUPA A (Beograd) – Srbija, Bosna i Hercegovina, Azerbejdžan, Belgija, Rusija, Francuska

Kaznena ekspedicija Zorana Terzića će pokušati da postane prva ekipa u ovom veku koja je vezala tri evropske titule. Taj pehar bi bio četvrti za Srbiju na kontinentalnim takmičenjima. Prvi je osvojen 2011. u Beogradu u vreloj atmosferi dvorane Pionir, a tada su u sastavu bile tri igračice koje i sada predvode naš tim – Maja Ognjenović, Milena Rašić i Silvija Popović. Srpkinjama će u odnosu na roster koji je bio u Tokiju nedostajati Brankica Mihajlović i Maja Aleksić, ali će zato biti pojačane povratnicom posle porodiljskog odsustva Stefanom Veljković.

Najveća konkurencija Tijani Bošković i drugaricama u grupnoj fazi biće reprezentacija Rusije, koja je na Olimpijskim igrama prikazala veoma dobra izdanja. Ekipa predvođena iskusnim igračicama poput Jevgenije Starceve, Irine Koroljeve, Natalije Gončarove, kao i mladom zvezdom u usponu Arinom Fedorovcevom (2004. godište), želi da se vrati na postolje posle šest godina. Očekuje se da se ova dva tima bore za pre dve pozicije u grupi A.

Za još dva mesta koja vode u osminu finala bitku će voditi Belgija, Azerbejdžan, Francuska i Bosna i Hercegovina. Među tim ekipama Belgija ima najrealnije šanse da se nađe na trećoj poziciji. Njihova glavna snaga je Brit Herbots, najbolji poenter ovogodišnjeg izdanja Lige nacija. Francuskinje će pokušati da odu korak napred u odnosu na prethodno EP, kada su zauzele 21. mesto. One će se za četvrtu poziciju boriti sa Azerbejdžanom, koji je pre četiri godine ušao u polufinale, ali završio na četvrtom mestu. S obzirom na to da ih više ne predvodi nekada prva zvezda Polina Rahimova teško da mogu da ponove sličan rezultat.

Debitant na Evropskom prvenstvu je ekipa Bosne i Hercegovine, koja će prvi okršaj imati sa reprezentacijom Srbije u Beogradu. Predvodi ih na poziciji korektora Dajana Bošković, sestra naše glavne uzdanice Tijane, a kapiten tima je Edina Begić, nova odbojkašica Dinama iz Moskve. Na krilima te dve igračice, naše komšije će pokušati da pokažu da se nisu slučajno izborile za prvo učešće na EP.

Prvo kolo

Četvrtak:

17.00: (1,01) Srbija – BiH (10,9)


Petak:

Azerbejdžan – Belgija 17.00

Rusija – Francuska 20.00

GRUPA B (Plovdiv) – Bugarska, Grčka, Španija, Češka, Nemačka, Poljska

Prvi favorit za prolaz dalje u grupi B je selekcija Bugarske koja će utakmice grupne faze igrati u Plovdivu. Domaćina će predvoditi kapiten Elica Vasileva, Žana Todorova i Petja Barakova. Poljska će napadati čelne pozicije bez dve vrlo važne igračice koje će zbog povrede propustiti EP – Joane Volož i Agnješke Kakolevske. Zajedno sa Poljskom i Bugarskom najveće bitke bi trebalo da vode Nemice. Prva zvezda njihovog tima je Luisa Lipman, koja je pre nekoliko meseci postala šampionka Rusije u dresu Lokomotive iz Kalinjingrada.

Za četvrto mesto bi trebalo, ako ne bude iznenađenja, da se nadigravaju Češka, Španija i Grčka. Glavna karika u reprezentaciji Češke je Andrea Kosaniova, Španiju se najviše oslanja na Ane Eskamilu, dok je velika nada u selekciji Grčke 17-ogodišnja Marta Evdokia Anthouli.

Prvo kolo

19.30: (1,10) Bugarska - Grčka (5,80)

Četvrtak:

16.30: (3,40) Španija – Češka (1,27)

19.30: (1,60) Nemačka - Poljska (2,19)

GRUPA C (Zadar) – Hrvatska, Švajcarska, Italija, Belorusija, Mađarska, Slovačka

Jedan od glavnih favorita za najviše mesto na postolju, a ujedno i za prvo mesto u grupi C je Italija. Na prethodnom prvenstvu Evrope Italijanke su bile na trećoj poziciji, osvojile su srebro na Svetskom prvenstvu 2018, a na Olimpijskim igrama su poražene od naše selekcije u četvrtfinalu. Glavno oružje je u rukama Paole Egonu, korektora sa čijim kvalitetima je već upoznat ceo svet. Italija će u odnosu na Tokio biti oslabljena neigranjem primača servisa Katerine Boseti, koja je polomila prst na nozi na jednom od poslednjih treninga.


Hrvatska će kao domaćin ove grupe sigurno tražiti put ka osmini finala sa druge, treće ili četvrte pozicije. Konkurenti za preostala tri mesta će joj biti Švajcarska, Belorusija, Slovačka i Mađarska, koje na prethodnom prvenstvu nisu imale značajne uloge.

Prvo kolo

Četvrtak:

17.00: (1,15) Hrvatska Švajcarska (4,70)

Petak:

Italija – Belorusija 17.15

Mađarska – Slovačka 20.15

GRUPA D (Kluž-Napoka) – Rumunija, Turska, Švedska, Finska, Holandija, Ukrajina

Najjača selekcija na papiru kad je grupa D u pitanju je Turska. Dugo će se pamtiti finale prethodnog EP kada su u Ankari domaća ekipa i naša reprezentacije odigrale spektakularan meč. Srbija je odnela pobedu, ali je Turska takođe imala velike šanse za trijumf. I ovog puta selektor Đovani Gvideti će imati odličan sastav na okupu – tu su Ebrar Karakurt, Naz Ajdemir, Eda Erdem, Hande Baladin, Zehra Guneš...

Rumunija će na domaćem terenu pokušati da se izbori za poziciju koja vodi u osminu finala. Među četiri najbolja u grupi trebalo bi da se nađe Holandija, koja je na prethodnom EP zauzela peto mesto. Finska i Ukrajina su bile na 17. i 18. poziciji, pa se ne očekuje ni ovog puta da budu značajno dalje od toga. Švedska bi trebalo da bude najlakši rival u ovoj grupi, kao tim koji će prvi put učestvovati na šampionatu Starog kontinenta u ovom veku.

Prvo kolo

Sreda:

19.30: (9,90) Rumunija - Turska (1,02)

Četvrtak:

15.00: (1,22) Švedska – Finska (3,80)

19.00: (1,05) Holandija - Ukrajina (7,70)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJAKAŠICE - 1. KOLO

Sreda

19.30: (1,10) Bugarska - Grčka (5,80)

19.30: (9,90) Rumunija - Turska (1,02)

Četvrtak

15.00: (1,22) Švedska – Finska (3,80)

16.30: (3,40) Španija – Češka (1,27)

17.00: (1,15) Hrvatska Švajcarska (4,70)

17.00: (1,01) Srbija – BiH (10,9)

19.00: (1,05) Holandija - Ukrajina (7,70)

19.30: (1,60) Nemačka - Poljska (2,19)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u odbojci za žene

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara